Swipe to the left

DICHTER. de lucht is van de vogels

DICHTER. de lucht is van de vogels
By Jan ter Heide, blogredacteur van DICHTER. in gesprek met Erik van Os, dichter van DICHTER., bij zijn afscheid als redacteur. 6 months ago 493 keer bekeken

DICHTER. de lucht is van de vogels

Jan ter Heide, onze blogredacteur, ging in gesprek met Erik van Os.


een blikje in DICHTER.


De nieuwe DICHTER. is uit! Vanaf elke pagina fladderen vogels en gedichten je kamer in. Het is misschien wel het mooiste nummer van DICHTER. tot nu toe. Overigens is de kans groot dat er een nog mooier nummer komt. Dichters, redactie en vormgever blijven hun best doen om elke keer nog mooier te vliegen. Bij de combinatie Vogels & Erik van Os moest ik direct denken aan dit gedicht:

POËZIEPOSTER 'DE PINGUÏN EN DE PAPEGAAI'
Dit napraat-gedicht staat overigens niet in de Vogel-aflevering van DICHTER., maar het hoort wel tot de succesnummers van Plint. Hoe vaak ik als Jan de Winkelman niet de vraag heb gekregen of de poëzieposter met het gedicht de pinguïn-en-de-pagegaai er nog was. Om je gerust te stellen, de poster is nog steeds te koop via de site van Plint.

Op een zonnige vrijdagmiddag zoom ik met Erik, omdat ik het een en ander van hem wil weten. Hij zoomt vanuit Tilburg, ik vanuit Amsterdam. Overigens is hij net een paar dagen terug uit Portugal waar hij en zijn vrouw Elle van Lieshout een huis hebben.

‘Ja, die papegaai was wel mijn grote doorbraak,’ vertelt hij. ‘In tien minuten geschreven terwijl ik televisie keek, voorgelezen aan Elle (die hem wat flauw vond) maar een goede vriend moest er heel hard om lachen. Een hit kun je niet schrijven, die valt je toe. Zo zie je maar hoe verschillend het kan zijn wat mensen leuk vinden.’

‘Het is een licht gedicht,’ zeg ik, ‘ben jezelf ook licht van karakter?’

Tot mijn verbazing antwoordt hij: ‘Ik ben vaak chagrijnig, maar tegenwoordig gaat het beter. Ik ben het gelukkigst als ik wat voor me uit zit te schrijven. Dat talige zat er al vroeg bij me in. In de zesde klas van de lagere school kwam er een stagiaire in de klas voor een lectuur-actie van het Rode Kruis. Ik verzon de kreet: “Hier tijdschriften en boeken, dan hoeft het Rode Kruis niet meer te zoeken.” Zij vond het geweldig en de tekst is ook gebruikt. Dat compliment heeft op mij een onuitwisbare indruk gemaakt (al leerde ik later dat te veel complimenten ook niet altijd goed zijn).'

‘Ondertussen zijn er 200 boeken van me uitgegeven. Ja, ik heb geluk gehad tot nu toe, en dat ik dat samen met Elle kan doen. Dankzij de moderne technologie kan ik vanuit Portugal werken. Dat is natuurlijk helemaal heerlijk. Lekker in de zon op het terras met mijn laptop en een espresso. En ik verdien er nog geld mee ook! Ik prijs me gelukkig dat ik van het schrijven kan leven.’

‘Lichte teksten schrijf ik heel graag. Dat heeft met mijn idee te maken dat het goed is om positieve berichten de wereld in te sturen, als tegenhanger van de zwaarte die de wereld ook heeft.

Ik schrijf naast gedichten ook graag smartlappen, heel zielig en met veel sentiment. Het liefst in het Tilburgs dialect dat jij in Amsterdam waarschijnlijk niet kunt begrijpen.’

‘Schrijf je voor kinderen anders dan voor volwassenen?’

'Voor volwassenen is het moeilijker om een mooi en positief gedicht te maken. Eenvoud en helderheid zijn wel mijn uitgangspunten. In mijn gedichten voor kinderen neem ik het vaak voor hen op. In gedichten voor volwassenen kun je meer lagen aanbrengen. Niet dat gedichten voor kinderen geen lagen kunnen hebben, maar het is anders. In een kindergedicht bijvoorbeeld kun je het wel hebben over bloot, maar niet over seks; bij volwassenen kan dat wel een onderwerp zijn.’

‘Vanaf nummer 6 van DICHTER. zat je in de redactie. Het vogelnummer was het laatste nummer waar je als redactielid aan meewerkte. Waarom ben je opgestapt?’ ‘Er kwam te veel leuk werk op me af, toen heb ik de keuze gemaakt om uit de redactie te gaan. Het redactiewerk was heerlijk, maar het kostte ook veel tijd. Van leuk werk kun je tenslotte ook teveel hebben.’

‘Las je wel eens een ingezonden gedicht waar je jaloers op was, dat je zelf had willen schrijven?’ ‘Jaloers niet, maar ik lees wel vaak met grote bewondering gedichten van collega-dichters.’

‘Favoriete dichters?' ‘Ik las tien jaar lang en nog steeds poëzie van Herman de Coninck. Hij vond dat de buurvrouw zijn gedichten ook moest kunnen lezen. Toegankelijk, authentiek en poëtisch waren zijn uitgangspunten, dat herken ik wel. En Rutger Kopland. Hij zei mij eens: “Je schrijft altijd voor publiek.” Mijn motto is: simpel durven blijven en gewoon mooie dingen schrijven. Voor mij horen daar helderheid en diepgang bij.’

‘Als ze vragen wat je beroep is, zeg je dan ‘dichter’ of noem je jezelf niet zo?’ ‘Dichter, dat vind ik moeilijk om te zeggen, terwijl ik het diep in mijn hart wel ben. Toon Hermans zei: “Ik ben een liedjesman.” Dat vind ik mooi. Vaak zeg ik dat ik kinderboekenschrijver ben en daarna vertel ik wat ik allemaal doe.’Naast het schrijven treedt Erik ook op als muzikant. Hij speelt gitaar, ukelele en mondharmonica en zingt daarbij zijn eigen liedjes. Voor Sesamstraat schreef hij jarenlang nummers. Op Spotify is hij te vinden met een aantal albums met titels als ‘Ik weet wat ik worden wil’ (2016), ‘Haren van banaan’ (2019) en voor volwassenen ‘Had ik maar leuke kinderen’ (2019). Het nieuwste album is 'Applaus voor mijn vinger'. Erg leuk!

Bij zijn afscheid als redacteur kreeg Erik de ERIK. een DICHTER. met alle gedichten die hij voor DICHTER. heeft geschreven bij elkaar verzameld. Gedrukt in een oplage van 1 exemplaar. Uniek in de wereld ;-) Elle, zijn vrouw heeft al jaren het modeblad ELLE. Erik kan nu ook aan iedereen vol trots zijn naamblad laten zien.

Hij kreeg het nummer tijdens de jaarlijkse la-la-lentelunch voor de dichters van DICHTER. Een lunch op het kantoor van Plint. Lange tafels, heerlijk eten en mooie mensen. Een dag om terug te blikken, vooruit te kijken en bij te praten. Helaas gooide Covid een paar jaar roet in het eten ;-), maar dit jaar mocht het eindelijk, ein-de-lijk echt weer. Op 21 maart, de eerste dag van de lente, meldden 12 dichters, 1 redacteur, 1 blogredacteur en 1 hoofdredacteur zich ziek, en schoven iets meer dan 20 dichters aan. Hieronder zie je Erik op die lunch. Op de achtergrond Kasper Peters en rechts nog net Judy Elfferich te zien. Een heerlijk dag waarop we ook het herstnummer van DICHTER. in de steigers hebben gezet. Maar daarover later meer ;-)

Meer weten over DICHTER.? Kijk hier.

Posted in: DICHTER.