DICHTER. corona

Geschreven door
Mia
Goes
10 oktober 2022
Leestijd 5 minuten

We stellen in dit blog de dichters en illustratoren van DICHTER. aan je voor. In deze aflevering: Hoe DICHTER. corona ontstond - een kijkje achter de schermen.

Mia Goes in gesprek met Milja Praagman.

Het idee voor deze DICHTER. ontstond toen ook ik stond te klappen voor de mensen die in de zorg werken. Het was een mooi gebaar, maar ook kort en ik wilde graag meer doen, en dan iets waar ik goed in ben. Als uitgever bij Plint weet ik dat poëzie troost, verbindt (ook op anderhalve meter afstand) en houvast geeft. Alles wat nu zo nodig is. Na alle getallen en statistieken over corona was het woord aan de dichters.

Het was spannend, want we maken DICHTER. met veel mensen en maken kost tijd, maar de redactieleden en dichters zijn heel goed in wat ze doen, en de lijnen zijn kort. Het moest kunnen. De dichters klommen in de pen, de redactieleden gingen aan het werk en samen werkten ze rond de klok en sneller dan het virus zelf 😉 Die samenwerking leverde toegankelijke en troostrijke gedichten op waar soms ook nog steeds iets te lachen valt.

Maar wie zou op zo'n korte termijn de nieuwe werkelijkheid kunnen verbeelden? Ik kende het werk van Leandra du Pau al. Ik had een paar maanden geleden de prent met het konijn op de stoel bij haar gekocht als kerstcadeautje. Prachtig werk! Leandra studeerde in 2016 af aan de Akademie voor Kunst en Vormgeving St. Joost in ’s-Hertogenbosch. In datzelfde jaar won ze ook de aanmoedigingsprijs van het Jeroen Bosch Ziekenhuis. Leandra is vaak moe, zonder aanwijsbare medische redenen. Daarom draait het in haar werk om binnenleven, om moe zijn, en om accepteren dat het is zoals het is. En dat klinkt vreemd genoeg ineens bekend voor heel veel mensen.

Toen ik Leandra's werk zag, vond ik het meteen prachtig, zacht en verstild maar wist niet hoe en waar ik het mee zou kunnen combineren. Het viel op zijn plek bij deze DICHTER. De zachte binnenwereld van Leandra sluit naadloos aan op de gedichten van deze DICHTER. Want wie voelt zich soms niet precies zoals dat meisje op de voorkant van deze DICHTER? De tekeningen van Leandra troosten, net als de gedichten in deze DICHTER.

spread uit DICHTER. de liefde

We maken DICHTER., zoals ik al zei, met heel veel mensen. Zonder al die mensen was dit niet gelukt. Dus dank aan de dichters van dienst: Margriet van Bebber, Gerard Berends, Daniel Billiet, Monica Boschman, Annemarie van den Brink, Katelijne Brouwer, Herman Coenen, Liz Ditters, Frank Eerhart, Judy Elfferich, Karel Eykman, Tim Gladdines, Diet Groothuis, Gijs van der Hammen, Bert van den Helder, Kees Hermis, Jos van Hest, Mary Heylema, Gil vander Heyden, Ineke Holzhaus, Mieke van Hooft, Johanna Kruit, Hans Kuyper, Ko de Laat, Joke van Leeuwen, Mariet Lems, Elle van Lieshout, Thomas Möhlmann, Theo Olthuis, Erik van Os, Kasper Peters, Fetze Pijlman, Bas Rompa, Iris Le Rütte, Kate Schlingemann, Kees Spiering, Ymkje Swart, Linda Vogelesang, Sandra de Weijze, Bette Westera en Saskia van der Wiel.

En een groot woord van dank aan de redactie die deze titanenklus op zich namen: Marty Barneveld, Jos van Hest, Hans Kuyper, Erik van Os, Kate Schlingemann en Lisette Wiegers. De schrijftips zijn van Jos van Hest.

Voor de zorg

We hopen dat je iets aan deze DICHTER. hebt. Daar hebben we het voor gemaakt. We hopen dat het je troost geeft, wat houvast of een adempauze. Onmisbaar voor iedereen en vooral voor wie diep getroffen wordt door de crisis en voor mensen die zo hard werken in de zorg, in de winkels en boekhandels. Mensen die doorgaan met hun kop in de wind. We zien graag dat deze DICHTER. daar terechtkomt. Dat ze tussen al dat harde werken door even een gedicht lezen. Wil je helpen? Op www.plint.nl kun je een donatie doen. We zijn blij met elke euro. En we horen ook graag als je weet waar dit nummer van DICHTER. met open armen ontvangen wordt. Bij je oma in thuisquarantaine, de groenteman op de hoek of in het ziekenhuis. Mail het adres naar hallo@plint.nl

DICHTER. is los te koop bij heel veel boekhandels in Nederland en Vlaanderen. Ik maak hieronder in een PS'je een lijstje van de boekhandels die DICHTER. zeker verkopen. Maar iedere boekhandel kan het voor je bestellen, dus vraag er gerust naar. We horen verontrustende berichten dat 1/3 van de boekhandels failliet zal gaan, dus je eigen boekhandel kan een steuntje in de rug heel goed gebruiken. Koop lokaal - of bestel lokaal, want ook je plaatselijke boekhandel bezorgt thuis. Echt niks in de buurt? Koop dan direct bij ons, de makers.

Tot slot

De geweldige mannen van De Grote Vriendelijke Podcast maakten een speciale aflevering over dit nummer van DICHTER. Kate Schlingemann, Bette Westera en Gil vander Heyden dragen hun gedichten voor. Heerlijk! Terugluisteren kan hier.

Dank voor je tijd. En let een beetje op elkaar. Blijf gezond. Lees een gedicht. En nog een. En nog een ...

x

Mia Goes

 

hoofdredacteur DICHTER.

'Lezen is leuk, zeggen de covers van tijdschrift Dichter. Hoe je leesplezier lichtvoetig aan de man brengt.'
Erik van den Berg | De volkskrant

Een greep uit de Plint producten met de werk van Leandra du Pau

Poëzieposter deal – B – met 4 Poëzieposters

Oorspronkelijke prijs was: € 70,00.Huidige prijs is: € 52,50.

DICHTER. corona

Oorspronkelijke prijs was: € 8,00.Huidige prijs is: € 6,00.
Home
Mijn account
0 items Winkelmand