Voor fijnproevers

Kunstenaars drukken zich uit met beelden. De manier waarop ze dat doen, is enorm verschillend. Er zijn moeilijke woorden voor bedacht als stijl, kunststroming, toets en handschrift. Er zijn boeken over vol geschreven. Er is zelfs een hele studie voor op de universiteit. Maar eigenlijk heb je dat allemaal niet nodig om van kunst te kunnen genieten. Het enige wat je nodig hebt, zijn je ogen, een beetje fantasie en alle tijd. Het is net als met koekjes. Die zijn er ook in alle vormen en maten. Om te weten wat je lekker vindt, moet je zoveel mogelijk verschillende koekjes proeven. Dan ontwikkel je je smaak. Zo is het ook met kunst. Als je veel gedichten leest, krijg je er steeds meer gevoel voor. Krijg je de smaak te pakken. En als je veel schilderijen bekijkt, krijg je er kijk op. Dan begin je te zien dat er soms overeenkomsten bestaan tussen dichters en kunstenaars. Dat ze soms precies hetzelfde zeggen. En soms zeggen ze niet hetzelfde maar vullen ze elkaar aan, liggen ze in elkaars verlengde. Plint brengt gedichten en beeldende kunst samen op allerlei uitgaven die een dag net iets leuker maken. We streven er steeds naar gedichten en kunstwerken te combineren waar mensen enthousiast van worden.  Zodat ze de poster ophangen en de kaart versturen naar iemand anders. Heeft de postbode ook een leuke dag. Want dat is eigenlijk precies wat we willen bij Plint. Dat er ruimte en rust is voor af en toe een gedicht. Dat je af en toe even niets moet en kunt kijken. Je ogen laat rusten op een poster. Natuurlijk hopen we ook dat er iets van blijft hangen. 

 

 

Sinds 1979!

Plint werd in 1979 werd opgericht door een groep bevriende leraren van het Eindhovense Bisschop Bekkerscollege. Ze wilden theatervoorstellingen maken en zochten budget. Het idee was om de posters te maken en te verkopen en met de opbrengst theater te maken. Daarom heet Plint Plint. In de theaterwereld is het een ander woord voor een opstapje naar het podium. En dat is precies wat we proberen te zijn. Een opstapje. Een eerste kennismaking. En natuurlijk hopen we dat je de hele bundel van de dichter gaat lezen. Dat je het werk van de kunstenaar beter wilt leren kennen. Dat er af en toe tijd en aandacht is voor een gedicht en beeldende kunst. Daar wordt het mooier van, denken we. Het maakt je dag in ieder geval een stuk leuker! Die theatervoorstellingen zijn er trouwens nooit gekomen. Andere scholen wilden ook posters, en het liefst ieder jaar weer nieuwe. Het liep al heel snel prettig uit de hoofd - het was het begin van Plint.

Er verschijnen nog steeds ieder jaar nieuwe posters. We zien ze graag op plekken waar heel veel mensen komen. Bibliotheken bijvoorbeeld of scholen. Daar worden ze ook gezien door kinderen bij wie het thuis niet voor de hand ligt naar een museum te gaan. Die niet iedere nieuwe dichtbundel cadeau krijgen. We maken onze uitgaven voor iedereen. Daarom steunen we Stichting Jarige Job. Zij geven een verjaardagsbox aan kinderen bij wie er thuis geen geld is om een verjaardagsfeestje te vieren. Bij zo'n 60.000 kinderen in Nederland is dat het geval. Kinderen melden zich soms ziek op school om maar niet te hoeven trakteren. Met de verjaardagsbox van Stichting Jarige Job hebben zij ook een echte verjaardag. We vragen iedereen die bij ons iets bestelt om een bijdrage van € 1 (meer mag natuurlijk). Al die bijdrages worden opgeteld - bij elke € 5 leggen wij er € 2,95 bij en gaat er een poëzieposter van € 7,95 in de Verjaardagsbox. Jarige Job haalt ze iedere maand op. Alvast hartelijk dank!