DICHTER. feest

Geschreven door
Jan
ter Heide
10 oktober 2022
Leestijd 4 minuten

We stellen in dit blog de dichters en illustratoren van DICHTER. aan je voor. In deze aflevering: blogredacteur Jan ter Heide in gesprek met Joke van Leeuwen over DICHTER. feest.

Jan ter Heide, onze blogredacteur, ging in gesprek met Bette Westera over Astrid Lindgren en Annie M.G. Schmidt.

Jan ter Heide, onze nieuwe blogredacteur, ging in gesprek met Joke van Leeuwen over het feestnummer van DICHTER.

Vijf jaar bestaat het tijdschrift (met gedichten voor kinderen van 6 tot 106); vier keer per jaar komt het uit. Ter ere van dat heugelijke feit is de 21ste aflevering een vrolijk nummer geworden vol feestgedichten, vlaggetjes, ballonnen, taartjes, orkesten en alles wat je nodig hebt om een feest te bouwen.

Joke van Leeuwen schrijft al heel lang voor Plint. Je kunt gedichten van haar vinden op kaarten, kussenslopen en posters, maar ook in DICHTER. vanaf het eerste nummer. In het feestnummer staat het gedicht Bijna feest van haar.

spread met gedicht 'Bijna feest' van Joke van Leeuwen

Zou Joke van Leeuwen eigenlijk zelf van feesten houden, vroeg ik me af. Zou ze zelf wel eens een feest geven en ter ere van wat?

Om daar achter te komen nodigde ik haar uit voor een Zoomfeest, zij in Antwerpen en ik in Amsterdam. Het werd meteen een leuk gesprek dat niet alleen over feesten ging, maar ook over allerlei andere onderwerpen. Die komen in dit stukje niet aan bod – we moeten bij de les blijven – maar een andere keer vast wel.

screenshot van de zoommeeting met Joke van Leeuwen

Joke houdt van feestjes; van grote feesten met massa’s mensen moet ze niets hebben. Kleine, intieme feestjes met lieve mensen, lekker eten, fijne gesprekken, daar gaat ze graag heen. En het liefst als er ook nog gedanst wordt. Dat zijn voor haar de ingrediënten voor een perfect feest.

Maar het moet niet te laat worden! Doorhalen doet ze niet. Twaalf uur of een uur of een, en dan naar huis. Als het later wordt, heeft ze twee dagen nodig om zich weer goed te voelen en verder met haar werk te kunnen gaan. Die tijd wil ze niet missen; naast het schrijfwerk is er ook haar beeldend werk dat aandacht vraagt.

Een feest voor haarzelf op haar verjaardag? Dat geeft ze niet elk jaar. Maar toen ze zestig werd, gaf ze een groot feest (toen wel!) met een prachtig optreden van Denise Jannah. ‘Daar had ik wel bij willen zijn,’ zeg ik jaloers. Op haar 52ste verjaardag organiseerde ze ook een feest want toen werd ze haar geboortejaar.

Eerder weggaan bij een feest? ‘Natuurlijk, als het te druk is of te lawaaiig of als ik niet in de stemming ben.’ Bij een feest dat tegenvalt is het jas aan en wegwezen.

Ik vroeg of ze een idee had voor een feest voor de lezers van DICHTER. Lekker eten en drinken natuurlijk, samen met veel liefhebbers van DICHTER. veel gedichten lezen, Joke van Leeuwen zou zeker komen.

Om nu nog een lezersfeest te organiseren vanwege vijf jaar DICHTER., dat lukt natuurlijk niet.

Als ze dit lezen bij het hoofdkwartier van Plint schudden ze vast hun hoofd. Toch leg ik het bij hen in de week: een feest voor alle lezers van DICHTER. Misschien als DICHTER. tien jaar bestaat, of zeveneneenhalf of om een andere bijzondere reden? Als dit blog vijf jaar bestaat?

Voorlopig vieren alle lezers van DICHTER. de komende tijd een groots papieren feest met dit prachtige nummer.

Jan ter Heide

 

Meer weten over Joke van Leeuwen? Kijk op haar website.

foto gemaakt door: Brenda van Leeuwen

Alsjeblieft: de fanfare van illustrator Mieke Driessen als wallpaper voor je telefoon (elke dag feest!)

'Lezen is leuk, zeggen de covers van tijdschrift Dichter. Hoe je leesplezier lichtvoetig aan de man brengt.'
Erik van den Berg | De volkskrant
Home
Mijn account
0 items Winkelmand