DICHTER. de liefde

Geschreven door
Mia
Goes
10 oktober 2022
Leestijd 4 minuten

We stellen in dit blog de dichters en illustratoren van DICHTER. aan je voor. In deze aflevering: Milja Praagman over haar illustraties voor DICHTER. 19 over de liefde.

Mia Goes in gesprek met Milja Praagman.

Een nieuw nummer van het tijdschrift DICHTER. is er natuurlijk niet zo maar ineens. We werken er soms maanden aan. In dit blog krijg je een kijkje achter de schermen. In deze aflevering spreken we Milja Praagman over haar illustraties voor DICHTER. 19 over de liefde.

Milja Praagman (1971) is een bekende illustrator en schrijver van prentenboeken. Je hebt vast wel eens eerder werk van haar gezien, want ze maakte veel boeken en won er veel prijzen mee. Zo won ze in 2017 won ze een Zilveren Penseel en in 2020 een Vlag en Wimpel. Belangrijke prijzen in illustratorland. In 2018 maakte ze het Prentenboek van de Kinderboekenweek. Een hele grote eer. Milja’s boeken zijn vertaald en worden over de hele wereld gelezen - van Canada tot Japan en van Demarken tot Korea.

Je kunt Milja ook kennen van de poëzieposters die ze voor Plint maakte. Een van die posters is inmiddels een echte PLINTklassieker. Veel mensen hebben de poster wel eens gezien. Af en toe duikt het zelfs op in een boek, zoals in het laatste boek van Marieke Lucas Rijneveld, waar de hoofdpersoon in de klas zit waar deze poster hangt. We maakten de poster in 2002. Al even geleden dus, maar ik weet nog dat een moeilijk gedicht was om te illustreren. Het moest geen zee worden natuurlijk, want dat zou veel te letterlijk zijn. En om het nog moeilijker te maken: hoe teken je eb? En zeer? Het blauwe portret was een uitkomst. Was dat geen zee? Ja, zeker wel. De zee! Ik zie de zee!

'ik zie de zee' gedicht: Frank Eerhart & beeld: Milja Praagman

Het plezier spat van je illustraties in DICHTER. de liefde af. Waar vind je je inspiratie?

Milja : Dankjewel! Ik had er ook wel erg veel plezier in. Inspiratie vind ik echt in alles. In een gesprek bijvoorbeeld of tijdens een lange wandeling, maar ook door een museumbezoek of door het lezen van een gedicht.

Milja, Wat teken je het liefst?

Milja : Dieren, mensen, bomen, planten en bloemen, denk ik. O, en letters die teken ik nu voor een boek waar ik mee bezig ben. Op de academie heb ik in de avonduren een poos letterontwerpen-bijles gehad van letterontwerper Chris Brand en sindsdien teken ik als ik bel doedelend altijd letters. Voor een nieuw idee waar ik nu bezig ben kan ik eindelijk eens iets doen met die liefde voor het lettertekenen.

spread uit DICHTER. de liefde met illustratie van Milja Praagman en gedicht 'Liefje' van Jos van Hest

Werk je digitaal of op papier?

Voorheen alles op papier maar laatste tijd steeds vaker digitaal.

Waar werk je?

Ik werk tegenwoordig op een ienieminie zolderkamertje, terwijl ik in een best groot huis woon. Maar vroeger werkte ik beneden in een hele mooie kamer met drie ramen maar toen zat ik voortdurend naar buiten te kijken. Dat schoot qua werk niet op maar dagdromen ging daar wel heel goed.

Is er een gedicht uit deze DICHTER. waar je een beetje verliefd op werd?

'Als een geliefde' van Erik van Os vind ik erg mooi.

spread uit DICHTER. de liefde

Luister je naar muziek als je werkt? En zo ja, naar wie of wat?

Ik luister heel weinig naar muziek als ik werk, maar de laatste tijd zet ik vaak 'Tallest man on earth’ op, als ik iets uitwerk met tekenen. (Tallest man on earth is de artiestennaam van de Zweedse singer/songwriter Kristian Matsson (1983). Hier zie je zijn optreden op Best Kept Secret in 2015.)

Heb je tips voor beginnende illustratoren?

 

Ja één tip; luister naar je intuïtie met tekenen. Qua smaak en ontwikkeling bedoel ik dan. Kijk niet teveel naar wat hip is, creër je eigen stijl. Dat is uiteindelijk echt goud waard.

Meer weten over Milja Praagman? Volg haar op Instagram of Facebook En dit is haar website & dit is haar blog.

'Lezen is leuk, zeggen de covers van tijdschrift Dichter. Hoe je leesplezier lichtvoetig aan de man brengt.'
Erik van den Berg | De volkskrant
Home
Mijn account
0 items Winkelmand